Dieta cukrzycowa

Dieta dla osób z cukrzycą jest bardzo ważna należy odpowiednio dobrać każdy posiłek tak aby uwzględniał on preferencje żywieniowe danej osoby. Bardzo ważne jest właściwe odżywianie się osoby chorej na cukrzyce typu I lub II. Jest to podstawa która może bardzo pozytywnie wpłynąć na wyniki leczenia cukrzycy. Oczywiście, że cukier jest potrzebny do życia ale należy pamiętać, że nie ten najbardziej powszechny który widzimy w każdej kuchni czyli ten z cukiernicy. Dieta cukrzycowa produkty zakazane to bezwzględnie słodycze, oraz przetworzone owoce czyli: powidła i dżemy.

dieta cukrzycowa

Czy chorując na cukrzyce można jeść warzywa i owoce?

Oczywiście, że tak! Są one źródłem wielu witamin, jednak należy wziąć pod uwagę fakt iż największe skoki poziomu cukru występują po zjedzeniu gotowanej marchwi, ziemniakach a nawet płatkach kukurydzianych. Tak więc ogromne znaczenie ma to w jaki sposób spożywamy dany produkt. Dla cukrzyków doskonałą opcja są warzywa świeże podane na „surowo” do których możemy zaliczyć brokuły, cebula, por.

Wysiłek fizyczny

Bardzo ważne w diecie cukrzycowej jest ruch fizyczny, który „spala cukier”. Bardzo ważne jest by w tej diecie utrzymywać odpowiednią wagę ciała co przekłada się na lepsze samopoczucie i zdolność ruchową. Według wielu lekarzy, osoba chora na cukrzyce powinna nie tylko ograniczyć spożywanie cukru z cukiernicy, ale też odpuścić sobie wszelkiego rodzaju ciasta, ciasteczka oraz oczywiście słodycze a nawet produkty mączne.

Cukrzyca a grupa krwi

Niestety ale trzeba zdawać sobie z tego sprawę, iż diabetolodzy czyli osoby zajmujące się leczeniem osób chorych na cukrzyce często zapominają o namówieniu pacjenta na odpowiednią dietę tylko jedynie przepisują leki do których namówiła ich ostatnio jakaś firma farmaceutyczna. Dieta cukrzycowa powinna być dopasowana odpowiednio do grupy krwi.

Grupa krwi A i AB – Są to najbardziej narażone grupy krwi na cukrzyce, największą podatność o tej grupie krwi mają mężczyźni.

Grupa 0 i B – Tutaj natomiast główną przyczyną jest nietolerancja na węglowodany.

Dieta cukrzycowa – składniki pokarmowe

Węglowodany powinny wynosić około 50% dziennego zapotrzebowania. Składają się na nie cukry złożone i błonnik pokarmowy głównie z produktów zbożowych, owoców i warzyw.

Tłuszcze około 30% zapotrzebowania energetycznego. Składają się na nie tłuszcze roślinne, natomiast należy unikać tłuszcze zwierzęce.

Białko 20%, jego źródłem powinny być mleko, wędliny, mięso i sery.

Co należy spożywać a czego unikać?

Dieta cukrzycowa – wskazane owoce:

  • grejpfrut
  • jabłko
  • kiwi

Dieta cukrzycowa – niepolecane:

  • śliwki
  • banan
  • winogrona
  • gruszka

Dieta cukrzycowa – warzywa podnoszące poziom glukozy:

  • ziemniaki
  • kukurydza
  • fasola
  • groch

Dieta cukrzycowa – warzywa które można jeść

  • papryka
  • sałata
  • cukinia
  • pomidory
  • ogórki
  • kapusta
  • cukinia
  • grzyby

Dieta cukrzycowa jadłospis

Tak jak już wspominaliśmy dieta jest bardzo ważna w leczeniu choroby i powinna się ona opierać głównie na zasadach racjonalnego żywienia, poniżej możecie zobaczyć dieta cukrzycowa menu:

Śniadanie – Omlet z szynką i pieczarkami, pomidory koktajlowe, kromka żytniego chleba

Obiad – Sałatka owocowa z jogurtem (Sałatka z kiwi, mandarynek, suszone rodzynki)

Kolacja – Chrupkie kanapki, surówka i jogurt (Przygotowanie kanapek: Położyć na nie liść sałaty i wędliny)

 

Śniadanie – Chleb żytni razowy, polędwica, sałata i pomidor do tego zielona herbata

Obiad – Dorsz pieczony w folii, ryż brązowy, oliwa z oliwek i brokuł gotowany

Kolacja – Serek wiejski, ogórek szczypior z rzodkiewką

 

Dieta cukrzycowa w ciąży jest bezpieczna i nie zagrożona dla dziecka forma zdrowego odżywiania.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*